Blog

Rehabilitacija u Merkuru je dobra za obolele od dijabetesa

By

Do sada je u Merkuru više hiljada pacijenata obolelih od dijabetesa skinuto sa insulinske terapije. Kod jedne četvrtine gostiju je smanjena doza insulina, a kod 70% je poboljšana regulacija šećera u krvi.

Značaj prevencije i lečenja dijabetesa

Predsednik Republičke stručne komisije za lečenje šećerne bolesti, prof. dr Nebojša Lalić, kaže da je sa šest endokrinologa u timu Merkura odmah iza univerzitetskih klinika. Merkurov tim po edukovanosti je osposobljen za savremeni pristup lečenja dijabetesa. “U savremenoj dijabetologiji imamo poplavu sredstava za lečenje, ali sa druge strane, njihovu nepravilnu primenu. Zato je značajna rehabilitacija, a posebno edukacija koju dijabetičari dobijaju u Merkuru”, rekao je Lalić.

Direktor Specijalne bolnice Merkur, dr sci med Dejan Stanojević, saopštio je da efikasnost ovog programa ilustruju podaci da je 1.000 pacijenata skinuto sa insulinske terapije, kod jedne četvrtine je smanjena doza insulina, a kod 70 odsto je poboljšana regulacija šećera u krvi. „Iako je 400 ležaja u Merkuru namenjeno ovim pacijentima, oni to pravo nedovoljno koriste“, rekao je na konferenciji za novinare . “To što raste i ukupan broj dijabetičara i onih insulin zavisnih, pokazatelj je i zdravstvenog stanja nacije, ali i neadekvatnog lečenja dijabetičara”.

Broj dijabetičara na insulinskoj terapiji u Srbiji je za poslednjih 7 godina porastao za 50 odsto. Izdvajanje države za njihovo lečenje je 400 odsto, pa je od opšteg interesa da ovi pacijenti iskoriste pravo na besplatnu rehabilitaciju u Specijalnoj bolnici Merkur u Vrnjačkoj Banji. Merkur je od 2008. godine Nacionalni centar za prevenciju i edukaciju dijabetičara. Od tada je pravo na desetodnevnu rehabilitaciju o trošku RZZO iskoristilo oko 31.000 dijabetičara na insulinskoj terapiji.

Ostvarivanje prava za besplatnu rehabilitaciju osoba obolelih od dijabetesa u Merkuru je jednostavan proces. Pacijenti sa uputom izabranog lekara obraćaju se lekarskoj komisiji u filijali RZZO.

Pravo na lečenje imaju dijabetičari koji primaju insulin.

Prema podacima RFZO, u Srbiji ima više od:

Merkur Vrnjačka Banja

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (World Health Organization), oko 422 miliona ljudi širom sveta boluje od dijabetesa. Većina živi u zemljama sa niskim i srednjim prihodima. Oko 1,6 miliona smrtnih slučajeva direktno se pripisuje dijabetesu. Taj broj slučajeva i prevalencija dijabetesa neprekidno se povećavaju tokom poslednjih nekoliko decenija.

PS: *Podsećamo da treba biti odgovoran i pridržavati se svih epidemioloških mera u cilju zaštite i sprečavanja širenja virusa COVID-19.*

Comments (0)

Leave a Comment

Your email address will not be published.