Blog

Rehabilitacija posle moždanog udara

By
fizikalna-rehabilitacija-merkur-vrnjacka-banja-vežbe-fizijatar-horizontalna-terapija-fizikalna-medicina-uputi

Terapija i rehabilitacija nakon moždanog udara u Specijalnoj bolnici Merkur

Lečenje i oporavak

dr Pavlović Savka, specijalista fizijatar, Medicinski i Spa kompleks Merkur Vrnjačka Banja.

MOŽDANI UDAR

je bolest koja je treći uzrok smrti u svetu, a prvi u nasoj sredini. Osim visokog stepena smrtnosti, to je i bolest sa najvećim stepenom invaliditeta u odnosu na sve druge neurološke bolesti, pa zato predstavlja ne samo medicinski već i socioekonomski problem. Osim toga vaskularna bolest mozga je i drugi uzrok demencije po učestalosti.

Moždani udar je posledica zapušenja ili prskanja krvnog suda. Zapušenje nastaje ugruškom koji je stvoren na tom mestu ili na nekom drugom mestu i krvotokom dospeo do mozga. Do prskanja najčešće dolazi usled naglog skoka krvnog pritiska i popuštanja aterosklerotski izmenjenog krvnog suda ili urođenog ili stečenog defekta krvnog suda.

Zbog zapušenja ili pucanja krvnog suda dolazi do oštećenja i izumiranja dela mozdanog tkiva. U zavisnosti od zahvaćenog dela mozga ispoljava se različita klinička slika. Početak najčešće bude nagao, bolesnik je svestan, mada može biti i sa poremećajem svesti. Dolazi do slabosti ili oduzetosti pojedinih delova tela, trnjenja, poremećaja govora, ispada pojedinih vrsta osećaja, smetnji u koordinaciji pokreta i hoda, vida, raznih psihičkih ispada, a u skoro 33% dolazi do smrtnog ishoda. Oporavak posle infarkta mozga zavisi od preostalog zdravog dela mozga.

U cilju postavljanja dijagnoze primenjuju se različiti dijagnostički postupci: -anamneza (postavljanje pitanja bolesniku ili rodbini). Vazno je znati vreme nastanka tegoba radi razmatranja mogućnosti primene fibrinolitičke terapije. Zatim neurološki pregled, neuroradiološke metode – kompjuterizovana tomografija (CT)- magnetna rezonanca ( MR). Važno je uraditi kardiološki pregled jer bolesti srca vrlo često mogu biti u osnovi MU (atrijalna fibrilacija, veštačka valvula). Uraditi laboratorijske analize krvi, ispitati krvne sudove vrata i mozga.

vrnjacka-banja-bolest-medicina-fizikalna-vežbe
fizikalna-rehabilitacija-merkur-vrnjacka-banja-vežbe-fizijatar-kinezi-terapije-magnet-struje-ultrazvuk

LEČENJE NAKON MOŽDANOG UDARA

Osnovni cilj lečenja je poboljšanje metabolizma ćelija koje su u neposrednoj okolini žarišta koje ne funkcionisu ali nisu izumrle. Tako se sprečava proširivanje oštećenja moždanog tkiva, spasava život i smanjuje mogućnost invaliditeta. Posebno je bitno sprečavanje i lečenje komplikacija od strane nervnog sistema (moždani edem, epileptički napadi) kao i prevencija pojave novog mozdanog udara.

Najdragocenija su prva tri sata (tzv „terapijski prozor“) kada je moguća primena trombolitičke terapije. Posle akutne faze, kada se metabolizam mozga stabilizuje nastavlja se sa fizijatrijskim tretmanom u za to specijalizovanim Ustanovama. Ustvari jos u akutnoj fazi se započinje sa ranom rehabilitacijom.  Ciji je cilj odrzavanje pasivne pokretljivosti u segmentima zahvacenih ekstremiteta, pozicioniranje istih, promena polozaja tela i druge mere radi sprečavanja pojave dekubitalnih promena.

Taj nastavak fizikalne terapije sprovodi se u Specjalnoj Bolnici „Merkur“. Pacijent se prima najranije posle nedelju dana od početka bolesti (moždani udar). Lečenje se obavlja timski. U timu učestvuju fizijatar, neurolog, internista, kardiolog, fizioterapeuti, medicinski tehničari). Po prijemu pacijenta obavlja se pregled radi sagledavanja njegovog neurološkog statusa kao i opšteg zdravstvenog stanja. Po potrebi se rade dodatne analize, konsultacija specijalista. Plan rehabilitacije pravi fizijatar u zavisnosti od tezine posledica AMU.

U sprovodjenju plana rehabilitacije učestvuju fizioterapeuti kroz pasivne, aktivno-potpomognute ili aktivne vezbe za odrzavanje-povećanje pokretljivosti u segmentima zahvaćenih ekstremiteta, kao i vezbe za jačanje snage, vezbe koordinacije, hoda. Sa vezbama hoda započinje se po ostvarenoj vertikalizaciji, najpre u razboju, kasnije uz pomoć hodalice i raznih vrsta štapova. Ako se radi o poremećaju govora u rehabilitacioni tretman se ukljucuje logoped. Veliki značaj u uvežbavanju koordinacije ima radna terapija.

S obzirom da se po procentu smrtnosti moždani udar nalazi na trećem mestu odmah posle bolesti srca i karcinoma, a kod nas na prvom mestu, da posledice moždanog udara čine najveću i najtežu grupu invalidnosti. Treba ozbiljno misliti i raditi na otklanjanju faktora rizika na koje se može uticati kao sto su hipertenzija, sećerna bolest, pušenje, hiperlipidemija, kardiološki poremećaji, gojaznost…

Merkur Vrnjačka Banja

PS: *Podsećamo da treba biti odgovoran i pridržavati se svih epidemioloških mera u cilju zaštite i sprečavanja širenja virusa COVID-19.*

Comments (2)
 1. Milos Stojkovic 2019-09-21 at 10:10 am - Reply

  Dobar dan,
  Zanima me da li primate pacijente sa traheostomom i nozogastricnom sondom? Da li imate hranu za takve pacijente? Proslo je 4 meseca od teske povrede glave i osoba je trenutno u svesnom stanju, ali ne moze uvek da odgovori na sve komande. Sa vezbama u rehabilitacionom centru smo vec krenuli u inostranstvu.

  Srdacan pozdrav,

  Milos

  • Miodrag Miljkovic 2020-10-23 at 7:26 am - Reply

   Izvinite Miloše, zbog velikog broja spam komentara, vašu poruku sam tek danas dobio. Da li Vam je ovo i dalje aktuelno, da konsultujem Merkurove lekare?

Leave a Comment

Your email address will not be published.