Blog

Da li Vas muče hemoroidi?

By

Hemoroidi - simptomi, uzroci, lečenje, ishrana i higijena!

Dijagnostika, lečenje...

 dr Janković Olga, subspecijalista gastroenterolog, Specijalna bolnica “Merkur”, Vrnjačka Banja.

Hemoroidi ili šuljevi su otečeni, ali normalno prisutni krvni sudovi u i oko anusa (čmara) i donjeg dela rektuma, koji su prošireni pod pritiskom, slično kao i proširene vene na nogama. Najčešći uzrok nastanka hemoroida je naprezanje prilikom defekacije, a mogu biti i:
  • trudnoća,
  • nasledje,
  • starenje,
  • hronični zatvor,
  • proliv,
  • dugotrajno sedenje,
  • analne infekcije.
Polovina populacije iznad 50 godina ima hemoroide. Učestalost je 2 na 1000 ljudi.

Hemoroidi mogu biti spoljašnji i unutrašnji. Unutrašnji nastaju na početku analnog kanala, a spoljašnji na analnom otvoru. Unutrašnji hemoroidi potiču od unutrašnjeg venskog pleksusa u gornjem delu analnog kanala i rektuma. Oni se uvećavaju, zahvataju kožom prekriveni donji deo analnog kanala i čine vidljivim spoljni hemoroidalni venski pleksus.

Klinička slika:

Na početku i na kraju defekacije moguće je bezbolno svetlocrveno krvarenje. Krv je na stolici, nije pomešana sa njom. Čest je prolaps šuljeva pri defekaciji koji moze biti i stalan. Hemoroidi uglavnom nisu opasni i ne ugrožavaju ljudski život. Simptomi uglavnom nestaju u toku nekoliko dana. Nekada simptomi i nisu prisutni. Simptomi unutrašnjih hemoroida su: stolica prekrivena svetlom krvi, krv je na WC papiru ili na WC šolji. Medjutim unutrašnji hemoroidi mogu prolabirati iz anusa i tada mogu biti bolni. Čitavo područje oko analnog otvora je osetljivo, bolno i svrbi.

medicina-merkur-odmor-lečenje-uput-gastoeterolog-smestaj-vrnjacka-banja-specijalna-bolnica
nega-starih-gerantologija-staracki-dom-vrnjacka-banja-starost-bolest-medicina-merkur-stari

Dijagnoza

Pažljivi pregled i ispravna dijagnoza važna je prilikom svakog krvarenja iz rektuma ili nalaza krvi u stolici. Krvarenje može biti simptom i drugih bolesti gastrointestinalnog trakta pa tako i tumora debelog creva. Digitorektalni pregled često je dovoljan za postavljanje dijagnoze (pregled zadnjeg creva prstom). Ponekad je potrebno uraditi i endoskopsko ispitivanje (rektoskopija-pregled rektuma, kolonoskopija-poregled celog debelog creva). Endoskopski pregled (kolonoskopija) se izvodi u ležecem položaju tako što se pacijentu, koji je prethodno pripremljen za pregled, kroz čmar plasira savitljivi, tanak instrument koji na vrhu ima kameru koja omogućava precizno otkrivanje eventualnih promena.

Lečenje

Promena stila života (promena načina ishrane, povećanje fizicke aktivnosti, uzimanje dosta tečnosti, hrana bogata voćem i povrćem, vlaknima, bez pikantnih jela i začina) pogoduje razmekšanju stolice, a time olakšavanju crevnog pražnjenja i smanjenju pritiska na hemoroide.

Specifičnost lečenja u Vrnjačkoj Banji podrazumeva primenu tople mineralne vode putem klizmi, koje su se pokazale kao lek izbora kod funkcionalnih i zapaljenskih promena debelog creva (nervozno debelo crevo praćeno prolivima i češće zatvorom).
Voda deluje mehanički, termički i hemijski, što dovodi do popuštanja grča muskulature creva, ubrzanja crevne peristaltike i razmekšavanja stolice.

Lečenju pogoduju hemoroidalne masti i čepići kod blažih slučajeva. Ponekad je stanje takvo da zahteva i neku od hiruških intervencija.

Merkur Vrnjačka Banja

PS: *Podsećamo da treba biti odgovoran i pridržavati se svih epidemioloških mera u cilju zaštite i sprečavanja širenja virusa COVID-19.*

Comments (0)

Leave a Comment

Your email address will not be published.