Blog

Kolonoskopija-dijagnostika debelog creva

By

dr Janković Olga, subspecijalista gastroenterolog, medicinski i spa kompleks “Merkur”, Vrnjačka Banja.

Kolonoskopija je endoskopski pregled debelog creva. Kolonoskopija predstavlja zlatni standard u dijagnostici. Pregled je vrlo precizan i omogućava otkrivanje i blagovreme dijagnostiku promena u debelom crevu.

Pregled zahteva odredjenu pripremu, a sastoji se u korišćenju sredstava za čišćenje creva i sprovodjenje dijete. Dobro sprovedena priprema omogućava bolju dijagnostiku i daje veći kvalitet samom pregledu. Izvodi se u ležećem položaju (na levomboku). Pacijentu, koji je prethodno pripremljen za pregled, kroz čmar se plasira savitljivi, tanak instrument koji na vrhu ima kameru sa uvećanjem, koja omogućava precizno otkrivanje eventualnih promena. Tokom pregleda (kolonoskopije) se u crevo ubacuje vazduh koji omogućava lakše plasiranje instrumenta.

medicina-merkur-odmor-lečenje-uput-gastoeterolog-smestaj-vrnjacka-banja-specijalna-bolnica
nega-starih-gerantologija-staracki-dom-vrnjacka-banja-starost-bolest-medicina-merkur-stari

Kome se radi kolonoskopija?

Kolonoskopija se radi u situacijama kada pacijenti imaju tegobe (krv u stolici, smenjivanje zatvora i proliva, lažne pozive na stolicu,u okviru ispitivanja anemije…), ali i kod pacijenata koji nemaju tegobe, ali imaju rođake koji su lečeni od tumora debelog creva.

Grupa pacijenata izmedju 50-74 g. predstavlja populaciju kod koje se preventivno radi ispitivanje digestivnog trakta, jer se smatra da je faktor godina vrlo bitan u nastanku bolesti debelo creva.
Kao i svaki pregled i kolonoskopija može imati svoje komplikacije. Eeventualnim komplikacijama (u principu dosta retko) mora Vas upoznati lekar koji izvodi intervenciju i Vi morate potpisati saglasnost.

Nakon pregleda možete osećati prolaznu nadutost, (ispuštanje gasova), koja brzo prolazi. Pregled nije bolan, ali je neprijatan. Može se raditi u uslovima kratkotrajne anestezije, o tome odlučuje pacijentu potrebnu saglasnost anesteziologa.

Merkur Vrnjačka Banja

PS: *Podsećamo da treba biti odgovoran i pridržavati se svih epidemioloških mera u cilju zaštite i sprečavanja širenja virusa COVID-19.*

Comments (0)

Leave a Comment

Your email address will not be published.